Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Pralesničky

 

NápovědaFórum » Obojživelníci » Chov 

+ přidat příspěvek
Pralesničky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2022 12:43 Michal3015 – Chovatel Jihomoravský kraj
Dobrý den, není tu nějaký chovatel pralesniček z Brna? Nebo Jihomoravský kraj :-)
Popřípadě jestli někdo nemá kontakt na nějakého chovatele z Brna. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2012 21:09 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Reptilio
Protože většina pralesniček ve skutečnosti nevyžaduje nijak extra velké terko (navzdory mnohým internetovým tvrzením - pěkně je to vysvětleno v příručce otce a syna Rozínkových v Abecedě teraristy), spíš by se pro ně z mnoha důvodů vyplatilo celoskleněné lepené.
Jedním z důvodů proč v tomto případě nevolit dřevotřísku je dlouhodobé uvolňování škodlivin - např. pojivových látek či toxinů jako formaldehyd (zabraňujících právě tomu plesnivění), které se z dřevotřísky ve vlhkém a stále teplotně pracujícím prostředí dříve či později do interiéru i přes zmíněný lak (až popraská - a to se stane) dostanou. A pokožka žabek je hodně prostupná... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2012 14:46 Muž gaster [15] - Ještěři
Ahoj, pokusi koupíš syntetický lak vodou neředitelní, např. lodní lak (Luxol) který jsem si koupil i já na terárko pro gekončíky, tak se nemusíš bát že by ti to někde začlo plesnivět ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2012 13:11 Reptilio – OSB
můžu chovat pralesničky v terariu z OSB desek když je nalakuji bezbarvým lakem? Mam strach aby mi to nezačalo někde hnít, vodu (bazének) budu mít ve skleněné nádobě
dík za odpovědi :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 08:16 falsuma
Jespe napsal: Dobrý den, plánuji paludárium pro pralesničky v trochu atypickém tvaru. Vkládám lehký náčrt + popis: viz. foto

Zajímalo by mě, zda by to takto mohlo vypadat + vaše názory. Co se týče osazenstva v teráriu, základ by tvořily bromélie, orchideje a pupečník. Z pralesniček bych chtěl 1 pár (popř. 1+2) Dendrobates Azureus či Dendrobates Tinctorius (nové názvy zpaměti neznám). Terárium bude dost vysoké, a tak přemýšlím nad ještě jedním párem "stromového typu" nebo 1 tropickým druhem gekona či falsumy.

Do akvária pak pár cihlidky vysokoploutvé a ramirézky.

Co si o tom myslíte?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2010 14:40 Jespe
Pogona: Chápu, chápu... :-) Ale právě obyvatelstvo paludária je věc, ve které jsem se chtěl taktéž poradit. Určitě bych chtěl Dendrobates tinctorius. To, že bych chtěl ještě jeden druh ("stromovou" pralesničku, gekona či felsumu) byla víceméně výzva k doporučení a komentářům... ;-)

FallinAngel: Díky. Jak jsem již psal, samozřejmě budu přizpůsobovat všechno obyvatelům tak, aby se cítili dobře a nebyli vystavěni stresu.

Jinak jsem se chtěl zeptat, zda by byl či nebyl problém toho materiálu použitého na stavbu paludária? viz. foto návrhu níže
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2010 22:40 Muž FallinAngel [0] - Želvy – Re: Jespe
Nebo by možná nebylo špatné zvolit nižšší palu a udělat místo hluboké nádrže jen mokřinu a potůček :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2010 22:33 Muž FallinAngel [0] - Želvy – Re: Jespe
Tak rozhodně palu, které si jsem hodil na fotce vypadá parádně. Každopádně jak to budeš mít tak nahoď fotky. Jak říkal Pogona hlavní je skloubit rozumně druhy a dbát na to aby se zvířata cítila dobře. Protože jestli bude vypadat tera/palu/akva dobře a zvířátka v něm budou ve stresu tak zbytečné trpí, a potom je k ničemu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2010 11:35 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Jespe
No po pravdě je dnes řada chovatelů schopna z různých důvodů narvat do terária kde co. A já jen prostě tohoto zastánce nejsem, pokud se nejedná o mega terárium ( tím myslím cokoli o rozměrech 2*2*2metry a víc ). Samožřejmě to ale při splnění několika věcí lze i vmenších prostorech, ale ze zásady to obecně nedoporučuji.

Hlavní je skloubit rozumně druhy ( ideálně ze stejného biotopu, , tak aby měli stejné nároky ), a uzpůsobit velikost terária tak aby vyhovovala všem obyvatelům. Tady jsme se zatím bavili v obecné rovině, jelikož jsi nebyl konkrétní, napsal jsi dva druhy žabek a dál že bys rád nějakého tropického gekona či felsumu.

Zkus tedy dát do kupy přesné složení terária a nějak se to vymyslí ;-) , pže někteří gekoni či felsumy jsou schopni se utopit na lžičce vody, jiní přeplout kanál La-Manche bez tréninku ( obrazně řečeno ). Ale i tak bych se u těch co plavat umí bál utonutí a toto nějak vyřešil, zvíře sice může umět plavat, ale může se při pádu ( nejsou časté, ale je důležité myslet na vše ) poranit, něco si zlomit, apod. a v tu chvíli už nemusí vyplavat, také gravidní samice mohou mít problémy, starší jedinci, mláďata apod. ( např. mladí chameleoni jsou schopni se zabít nešťastným pádem z 50ti cm a to tam nemají tůňku ). Prostě bych byl jen obezřetnější ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2010 08:12 Jespe
Tentýž problém řeším na jiném fóru a cituji poslední názor od chovatele:

"ja osobne uz mam zkusenosti s paludarkem do vysky ve kterem jde teplo nahoru coz je spatne a urcite bych do toho asi uz nesel...pro dendrobatky vyska mensi nez delka pak se teplo rovnomerne rozprostre. S tunkou bych problem nevidel, dendrobatky umi plavat a pokud maji nejaky mustek tak si v pohode vylezou na breh"
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2010 08:05 Jespe
Vidím, že co názor, to jiná rada. Včera jsem se bavil ze zkušeným chovatelem dendrobátek a říkal, že felsumy a hlubší tůňky nejsou vůbec žádným problémem. Sám má takto zařízené paludárium a bezstresně se mu daří i odchov.

Jediným kliknutím do googlu jsem narazil na značnou spoustu podobných chovů, viz. např. www.paludarium-galery.wz.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2010 22:08 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: blackarrow
Sádra by nestačila, spíš bys ráno našla jen nohu žabky :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2010 21:20 Žena blackarrow [1] - Ještěři – Re: Jespe
Taky uvažuji nad chovem pralesniček, ale zatím všechny informace co jsem sehnala, vylučovali vodní nádrž, protože tyhle žabky neplavou. A na společný chov Dendrobátek a v mém případě mladých Phelsum, mi bylo řečeno, že to nebude vhodné. Žabky jsou dost citlivé a křehké a Phelsumy startují po všem co se hýbe. To by pak měli žabky nohu furt v sádře smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2010 12:17 Jespe
Nicméně všiml jsem si zde www.paludarium.wz.cz/ v sekci "Galerie" a prvním odkazu "Projekt paludárium-hotové" opět toho, na co jsem byl zde upozorňován - a sice dost hlubokého jezírka, ve kterém by se žabky mohly lehce utopit... Jak je to tedy možné?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2010 09:48 Jespe
Aha, aha... Zdálo se mi právě, že jsem někde viděl paludária s pralesničkami, kde dno tvořilo určitě větší hloubku, než je pralesnička samotná. Nicméně jsem o tomto problému také přemýšlel a napadla mě jedna věc. Špatně se to v textu popisuje, ale zkusím to:

Podél celé (cca 2cm široké) nepravidelné štěrbiny, která povede od kaskády někde k rohu akvária, zespodu připevním "korýtko" z umělé hmoty, jenž bude štěrbinu (zespod terária, resp. nad hladinou akvária) lemovat. Dno vyplním drobnými kamínky a celý terén bude lehce z kopce - tak, aby byl možný proud vody, která by teráriem protékala jako malý potůček. Na konci toku (v rohu akvária) by korýtko nebylo. Před pádem žabek do akvária by byla místo chybějícího "korýtka" zespod připnuta síťka (z akva síťky na odlov rybek). Vše by pak navodilo dojmu, že voda z terária opravdu ztéká do akvária.

Co se týče čištění akvária - i na to jsem myslel: Akvárium bude položeno na ocelové konstrukci na kolečkách ala PC židle, takže bude výsunné. Jinak v horním rohu akvária bude vyřezán malý otvor (samozřejmě nad hladinou), který bude kryt otočným kolečkem. Když se bude chtít akvárium vyčistit, prostrčí se tama hadice na vypuštění většiny vody a poté se celé akvárium na jezdícím podkladu vysune.

Jo, a jaký je problém v trojúhelníkovém teráriu? Hlavně asi ten, že ubírá na místě, že?
Jinak nad druhým druhem živočicha jsem přemýšlel proto, abych využil i výšky terária. Určitě ne na úkor stresu žabek a s ní spojené neochotě rozmnožování. V tom případě bych se samozřejmě 2. druhu vzdal.


 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2010 21:28 dan999
a bude se to špatně čistit, hlavně tak vodní část ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2010 18:53 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Pogona
Např. tím, že na zmiňovanou "díru do akvária" pořádně přilepíš větrací nerez mřířku - tou ale prolezou cvrčci a budou kazit vodu a to rychle, a věř, že časem, nebudeš mít chuť a náladu to kontrolovat 3krát denně ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2010 18:45 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: dan999
To jo, Pogona není všeobecně zastánce terárií vícedruhových, natož v "trojúhelníku". Pokud však opravdu dodržíš rozměry terária, které uvádíš a OPRAVDU zvolíš druhy, které k sobě ( co se jejich výskytem v přírodě týče ) jdou pak má pogona jen pár připomínek. Vzhledem k tomu, že nebude "suchá část", když dno je tvořeno hladinou akvária, tak počítej s tím, že stejně jako v přírodě gekon a jiné ještěrky, občas spadnou a plavat neumí tzn. se ti dřív, či později utopí. A další problém s krmením, cvrčci budou skákat a do 5ti vteřin skončí ve vodě a utopí se a začnou rozkládat a to bude smrdět. Takže by to nějak chtělo vyřešit,...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2010 16:03 dan999
mno nevím jak se to bude líbit Pogonovi, ale já jsem nadšen, když si představím jak by to mohlo vypadat palec rozhodně je to pěkný nápad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2010 10:39 Jespe – Re: Jespe
Pro trochu větší náhled přikládám ještě odkaz na tentýž obrázek:
img339.imageshack.us/…
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2010 10:35 Jespe
Fotka k příspěvku Dobrý den, plánuji paludárium pro pralesničky v trochu atypickém tvaru. Vkládám lehký náčrt + popis: viz. foto

Zajímalo by mě, zda by to takto mohlo vypadat + vaše názory. Co se týče osazenstva v teráriu, základ by tvořily bromélie, orchideje a pupečník. Z pralesniček bych chtěl 1 pár (popř. 1+2) Dendrobates Azureus či Dendrobates Tinctorius (nové názvy zpaměti neznám). Terárium bude dost vysoké, a tak přemýšlím nad ještě jedním párem "stromového typu" nebo 1 tropickým druhem gekona či falsumy.

Do akvária pak pár cihlidky vysokoploutvé a ramirézky.

Co si o tom myslíte?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2010 22:20 Muž jammes [12] - Ještěři – Re: vladabehoun09
příspěvek pod tebou ti na tvojí otázku odpovídá
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2010 21:58 vladabehoun09 – pralesničky
Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat jestli pralesničky kunkají, nebo vydávají nějaké zvuky.A jestli ano, tak který druk malé suchozemské žabky bych tam do malého terária mohl dát?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.03.2010 20:40 Žena dagmarka [1] - Obojživelníci
Ahoj pralesničky nekuňkají, ale je to psíš takové cvrlikání. Přes noc jsou potichu jen asi tak hodinu po zhasnutí se občas ozvou a ráno před rozbřeskem, ale nemusíš se bát, že tě budou budit je to příjemné poslouchat. Spíš se nevyspíš proto, že u nich budeš sedět a snažit se je pozorovat ;-) jinak je to taky podle druhu žabky. Některé jsou slyšet víc jiné míň :-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2010 21:37 Muž jammes [12] - Ještěři – Re: vladabehoun09
hlasitost nemohu posoudit, nechoval jsem je, ale určitě je uslyšíš
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2010 21:11 vladabehoun09 – pralesničky
A jsou hlasité, protože bych je měl v mém pokoji a v noci bych se nevyspal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2010 21:52 Muž jammes [12] - Ještěři – Re: vladabehoun09
celý den ne, dle sdělení kamaráda se ozývají většinou v noci a v době námluv
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2010 21:46 vladabehoun09 – pralesničky
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli PRALESNIČKY celý den hlahně v noci pořát nahlas kuňkají.
Za vaše odpovědi děkuji. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2010 22:53 Muž Felix [754] - Ještěři
Žádný problém, tady máš termíny burz Fauna hobby na Brněnském výstavišti v Kongresovém centru (vedle vstupní brány č. 1, od devíti do dvanácti hodin) pro letošní rok: 28. 3., 25. 4., 23. 5., 20. 6., 29. 8., 26. 9., 17. 10., 21. 11. a 12. 12. 2010 :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2010 20:43 Tereza22 – Tereza22
Burzy v Praze jsou trochu mimo mě... Já bydlím ještě kus pod Brnem :-D Jinak děkuju za rady.. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2010 21:55 Muž Felix [754] - Ještěři
V Připomínkách a námětech ve vláknu "Burzy" najdeš termíny burz v Ládví pro celý letošní rok :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2010 00:03 Muž poltergeist [183] - pavouci, štíři, ještěři, obojživelníci – Re: Tereza22
Nevím odkud jsi, ale v Praze na Ládví maj pralesničky téměř pořád.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 19:34 Žena dagmarka [1] - Obojživelníci – Re: Tereza22
Zdravím začínajícího žabaře. Mám d.auratus green, jelikož asi budeš teprv začínat tak jako první druh jsou tyhle žabky ideální jsou dost odolné a hlavně nejsou drahé. Než zjistíš co a jak s nimi dělat tak když ti nějaká umře není to taková katastrofa. Ale záleží na tobě. Můžeš kouknout na rybicky.net/… popřípadě pokud bys měla nějaké dotazy ráda pomůžu ;-) teď jsem dala tera i na tyto stránky tak se tu taky můžeš kouknout. Popř. na www.dendrobates.estranky.cz/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 19:24 Muž jammes [12] - Ještěři – Re: Tereza22
zkus to tady: www.animalfarm.cz/ občas je měl, jednalo se o importy
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 19:22 Muž jammes [12] - Ještěři – Re: Tereza22
pralesničky se občas dají sehnat na burze, v Praze bejvaly na Brumlovce, a několikrát je nabízel jeden chovatel v Teplicích
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 18:20 Muž Felix [754] - Ještěři
Pokusil jsem se něco najít na Googlu, ale nebylo to k ničemu. Zkus si dát inzerát např. do iFauny anebo se podívat po burzách. Snad budeš mít takhle víc štěstí :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 17:29 Tereza22 – Pralesničky
Dobrý den. coze Nevíte někdo kde mohu na netu sehnat pralesničky? :-O Zatím jsem nenarazila na žádné dobré stránky. :-( Děkuji

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Obojživelníci • Zobrazeno 1797x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/192-pralesnicky